Detalji o čaju

Zeleni čaji

Zeleni čaj je že tisočletja zelo cenjen napitek v azijskih deželah, ne le zaradi osvežujočega in aromatičnega okusa, temveč tudi zato, ker je izjemno zdrav. V 12. stoletju so rastlino Camellia Sinensis uvozili iz Kitajske na Japonsko in iz nje začeli proizvajati zeleni čaj. Zeleni čaj obdelujejo samo s paro, da ne uničijo encimov, nato pa ga sušijo na zraku. Ker ne pride do procesa oksidacije in fermentacije, ohrani svojo zeleno barvo in skoraj vse dragocene sestavine. Vsakodnevno pitje zelenega čaja sodi v sedanjo kulturo Japonske, ki ima najnižji odstotek raka. Zanimivo je, da Japonci svojih čajev ne fermentirajo, zato so vsi zeleni (Sencha, Bancha, Gyokuro, Gabalong).

Že od 17. stoletja potekajo medicinske raziskave zelenega čaja, ki so pokazale, da vsebuje vitamine A1, B2, B12, C in E ter številne minerale in elemente v sledovih. Čisti telo tudi toksinov, zmanjšuje bolečine pri želodčnih in črevesnih težavah, znižuje krvne maščobe, dobro deluje na srce in krvni tlak, preprečuje arteriosklerozo, dobro deluje proti vnetjem, normalizira delovanje ščitnice, izboljšuje prekrvavitev in regeneracijo kože, povečuje duševno. in telesni dejavnosti, deluje proti depresiji, pospešuje celjenje jetrnih bolnikov, dobro deluje pri revmatizmu, zaradi vsebovanega fluorida pa preprečuje karies. Po zadnjih raziskavah zeleni čaj vsebuje EGCG (EpiGalloCatechin Gallate), ki zmanjšuje rakave celice, zaradi česar je uspešen v boju proti raku in hepatitisu.

Dober je za športnike, saj izboljša njihovo telesno aktivnost, poveča koncentracijo, motivacijo in vzdržljivost. Odkrili so tudi njegov vpliv na hujšanje. Zeleni čaj pospešuje metabolizem, izboljšuje prebavo, spodbuja razgradnjo maščob in čisti organe toksinov.

Zeleni čaj skuhamo, da je močnejši, vendar ga je treba po dveh do treh minutah vseeno precediti. Iste liste lahko uporabimo drugič, le da jih pustimo v vodi dlje (približno 5 minut). Posebnost priprave zelenega čaja je, da vrelo vodo z listi prekrijemo šele, ko se ta ohladi na približno sedemdeset stopinj.