Rooibos čaj ali »mamin čudež« že več kot 300 let poznajo prebivalci južne Afrike v visokogorju Dobre Hope, ki pripravljajo napitek iz listov iglic, ki rastejo na rdečih grmičkih, poznan kot »gorski čaj« ali »afriški«. rdeči čaj”. Slavo je pridobil zaradi svojega blagodejnega vpliva na otroški organizem. Rastlina Rooibos je specifična po tem, da lahko uspeva le v Južni Afriki, saj potrebuje temperaturo med 40 in 45 stopinjami podnevi in 20 stopinjami ponoči ter čist zrak brez prahu in industrijskih odpadkov. Koren rastline je v tleh do dva metra, steblo pa doseže višino od 1 do 1,5 metra. Listi imajo majhne iglice. Hranilna vrednost Rooibos čaja temelji na prisotnosti železa, kalija, natrija, kalcija, bakra, cinka, magnezija, fluora in mangana, ki so bistveni za ohranjanje zdravja človeškega telesa. Pomemben je tudi podatek, da tanin ne zavira izrabe hranilnih snovi, predvsem železa, saj je njegova prisotnost v tem čaju zanemarljiva.
Rooibos za razliko od črnega čaja ne vsebuje kofeina, zaradi česar je primeren za uživanje skozi ves dan za vse starostne skupine, še posebej pa za ljudi z nespečnostjo, motnjami spanja, stresom in napetostjo. Pomaga tudi proti alergijam, prostim radikalom, bolečinam v trebuhu, driski, slabi prebavi, zgagi, preprečuje raka, pomaga pri uravnavanju krvnega tlaka in zdravi depresijo. Dokazano pomaga proti krčem pri majhnih otrocih. Rooibos čaj se uspešno uporablja tudi na koži proti aknam, ekcemom, sončnim opeklinam in vnetju dlesni. Ker je bogat z vitaminom C, dve skodelici rooibos čaja vsebujeta potreben dnevni odmerek vitamina C. Dober je tudi proti gripi in prehladu. V temnem in suhem prostoru se lahko hrani do enega leta. Lahko ga pijemo tudi hladnega, zmešanega s pomarančnim sokom, nekateri pa ga uporabljajo celo za koktajle.